Pages

Monday 9 May 2016

Sherpherd Pie

Memasak di waktu petang adalah sesuatu yang sangat jarang dilakukan pada setiap hujung minggu oleh si empunya badan kerana dia ni sangat la sibuk menjelajah mall mall yang ada di KL..hehehe

on last Saturday, after groceries shopping, tetiba mai idea nak masak Sherpehrd Pie sebab a night before aku ada shopping barang-barang western food macam salmon..pasta..sos prego..asparagus and so on..konon nak masak masakan ala-ala Diet Atkins..tetapi sudahnya? kesian salmon aku still lagi tak bergulung ngan asparagus..still berkuak lentang dalam peti ais!

so cut it short, resepinya seperti di bawah:

Bahan Untuk "Mashed Potato"

Kentang (7 ketul)
Susu Full Cream (1/4 cup)
Black Pepper Serbuk (Lada Hitam Aishio)
Garam sesedap rasa
Butter (2 sudu)

Cara-cara memasak :
Mula-mula rebus dulu kentang sampai empuk. Lenyekkan kentang yang dah empuk tu..then campur la garam sikit..black pepper sikit..tuang susu agak-agak 1/4 cawan and mixed them well..finishing dier sepatutnya berupa ala-ala mashed potato KFC..jangan sampai cair lembut sangatt yer

Bahan Untuk Inti "Pie"

Hancuran daging either lenyek daging beger or beli daging kisar (4 ketul if daging beger)
sos tomato or sos prego sikit
garam sikit
gula sikit
lada hitam sikit
cendawan dalam tin sikit
sayur campur (carrot + corn)
bawang putih 5 ulas ditumbuk halus
bawang Holland didadu kecik-kecik

Cara-cara memasak :
Goreng bawang Holland dan bawang putih sehingga agak-agak kekuningan..pastu tuang daging kisar..kacau2 sampai daging masak..then tuang pulak sayur campur..pastu perasakan lah dengan garam..gula..lada hitam..pastu tuang la sos prego sket..agak-agak macam berkuah sikit..tapi jangan sampai jadi kuah spageti pulokk

ok dah abeh sesi masak raw material, jom meh kita duduk kat meja makan nak touch up dalam ramekin..ramekin ni mangkuk pie yang murah je kalau korang nak beli.. gi beli kat Daiso gi!

amik satu Ramekin, layer kan selayer kentang putar dulu..pastu masukkan inti pie..pastu layerkan kentang putar lagi on top..then tabur cheese mozzarella kat atas..wallah..nyummeh!

jom kita bakar....untuk 20 mins at 180 deg..biar topping atas tuh sampai nampak kuning keemasan lah..jangan hang bakar pastu tinggal pi tengok "Duda Terlajak Laris" ..kang tak perasan kaler kuning keemasan ke kuning kehangitan

ni aku punya bila dah siap...tadaaaa...




amik hang sampai satu loyang pun dapat..hehe..ni kalau bawak mengadap depan tibi mau tak sedar tetiba dah habes..ececeee..puji diri sendiri ler tuh konon masak sedap..haha

byeee..jangan lupa try jugak tau!
 

No comments:

Post a Comment