Pages

Thursday, 11 October 2018

Personal Shopper London/Paris - Its Me!

Haiiii korang
 
Sibuk kat ofis ke tu? Aku pun banyak la jugak kerja yang tak pernah siap dan entah bila nak siap. Baru rasa macam dah takde kerja then nak mengular catch-up gosip-gosip dari Beautifulnara sekali hah kau, datang balik masalah kerja haha..anggap je lah masalah kerja ni nak ensure aku dapat gaji halal kat ofis everyday ye tak..husnuzonnn hihi
 
Tajuk entry Personal Shopper...sape yang nak jadi personal shopper pi shopping kat oversea tuh? Ofkos lah akak dearr..I plan for an upcoming London & Paris trip this coming year end, tentatively before Christmas till New Year (doakan trip jadi ye! sebab takut ada clash with my kid schooling session dah nak start Standard 1 next year..kang ada orientasi ke..exam nak tentukan kelas ke..hihi)
 
Jadinya, again I open a slot untuk khidmat Personal Shopper for this upcoming trip..kali ni best tauu sebab cover:
 
1. LONDON
(OXFORD STREET, HARRORDS, BICESTER VILLAGE & CHESHIRE OAK DESIGNER OUTLET)
    - Harrord's signature stuff/ collection
    - Cath Kidston wallet / bagpack / lanyard
    - adult clothes / kid's clothes either at Primark / NEXT & etc
- HRC collection items
 
2. PARIS (LA VALEE)
    - Louis Vuitton
    - Chanel
    - Longchamp
    - Prada
    - Furla and etc...
 
So jangan malu jangan segan nak whatsapp akak (+60174801287) / DM akak kat my official biz IG..eh terus jadi akak tauuu haha
 
@akakbrandedshopper
@akakbrandedshopper
@akakbrandedshopper
 
Insyallah I will try to help you to buy your preferred items, take care of it and deliver it safely to you
 
ok then, nanti jangan lupa roger2 akak yer kalau ada yang berminat nak menggunakan khidmat personal shopper...guaranteed trusted personal shopper (you can even follow my personal IG) and all items purchase is 100% authentic, buy direct from outlet store (we can do Live Video and etc) and last but not least,  I am a friendly person..yuhuuuu jangan takut dengan I okay 
 
Note:
 
Before order, please read below terms and conditions dulu ya coz I would like to have a clear understanding between buyer & seller :
 
Terms & Conditions
 
1. All items sold are 100% authentic and purchased directly from Europe. It is on PRE-ORDER basis.
    Do follow our IG @akakbrandedshopper or WhatsApp us at +60174801287 for latest update on
    upcoming trips.
 
2. Order & Reservation :
 
    How To Place an Order?

    1. Please whatsapp / DM us the product / URL links with as much detail as possible (contohnya
        product picture, code, size, color or else screenshot jer item yang korang berminat and send to
        us)

    2. We will quote the price to you. The price quoted is in MYR, inclusive of taxes and FINAL
        (exclude postage charges, unless specified earlier). Local postage charges apply if customer
        required item to be delivered via courier service.

    3. Tax refunds are strictly entitlement as your trusted Personal Shopper - this actually covers our
        expenses in order to get the items for you. Any request for price exclude taxes will not be
        entertained.

    4. Full payment is required before any purchase and we will advise on the last payment date for
        each trip prior to purchase.

        For item worth more than RM 1,000.00, deposit is acceptable and final balance to be paid once
        items arrive in Malaysia (within 7 days) before arrange for any collection/postage.If no payment
        receive within 7 days, deposit will be forfeited and item will be release for sale.

        In case items ordered is not available / sold out, we will return the money back to the Buyer
        within 5 days after our shopping trip.

    5. We accept payment through bank transfers and only to Maybank account (Malaysia).
        Installment are acceptable upon request. Do check with us okay

    6. Items Collection - you can request us to courier the item (with local postage charges) or self
        pickup and agreed location between Buyer & Seller.
   


My 1st ever trip to London - no heavy shopping since 1st time to get to know London gituuu
 


my 2nd trip - Coach Outlet at Citadel, USA



Monday, 17 September 2018

Another Birthday Celebration : Sungai Petani - Salleh Stall Port Weld, Kuala Sepetang - Cameron Highland

My leg can't take it anymore - my knee is swollen right now. Too much walking and walking yeah..rasa macam nak tertanggal kepala lutut pakej sambil tido nyenyak pun boleh terjaga disebabkan sakit berdenyut-denyut..tragis sungguh episod jalan-jalan kali ni haha. Ingatkan last week trip Legoland semua tuh kira one and only celebration, sekali tengok minggu ni pun sambung lagi jalan-jalan cuti malaysia.
 
Asalnya, nak ke Utara - specifically Sungai Petani untuk attend wedding ofismate incik hubby. I refused to follow earlier sebab letih minggu lepas pun tak habeh lagi ni nak sambung berjalan lagi. But then setelah incik hubby dok memancing mengayat tanya banyak kali "jom laa ikut..nanti ada teman..takkan pi kenduri takdak bini ngan anak"gituuuu...sebenarnya dia takleh tido malam takdak bini kott?? haha..ok gurau je
 
so, malam tuh aku dah siap packing baju semua, plan pegi 2D1N..esoknya gerak ke Sungai Petani for the wedding dulu..around 2pm kitorang safely arrived despite ada few crawled along the way dekat highway
 
 
our pengantin that day...very the cantik
 
 
pengantin jugakkk...very the purba haha
 
lauk kenduri sangat ohsem ada gulai kawah daging, sambal kerisik nyumsss..ayam goreng berempah..side dishes ada laksa, tepung talam, agar-agar dan macama-macam lagi, memang ciri ciri kenduri belah utara lah
 
dah kenyang perut makan kenduri and amik gambo dengan pengantin, kitorang beransur gerak balik. Tetapi, mood food hunting tetap ada lagiii...datang idea untuk try pulak Mee Udang Kuala Sepetang yang dulu tuh viral jugak kat fesbuk
 
ambil exit Taiping, then about 30 mins journey jalan kampung sampai lah ke Kuala Sepetang. Memula cadang tuh nak singgah Mee Udang Mak Jah tapi dari tepi jalan dah nampak ramai nauu manusia, so tukar plan kitorang decide nak give a try dekat Mee Udang Salleh Stall, Port Weld..pun glemer jugak nih
 

kedai tepi jalan ajee...since 1956 tauu so korang boleh nilai dari interior luaran dia memang mengekalkan rupa bentuk asal kedai


ok kita bagi laluan dia nak enteprem japp

 
surrounding - pekan lama tepi kuala sungai, tenang je view




antara menu masakan di Mee Udang Salleh Stall...pilih jangan tak pilih weii


top among others - sedap rasanya tapi bagi aku kuah dia a bit cair sikit. aku pilih ni mee udang kategori biasa sebab kan dah melahap time kenduri tadi, kang amik yang super special mau pembaziran lagii...hihi


mee goreng pilihan incik hubby - rasanya sedap, udang penuh

 
ada udang goreng tepung jugak, ni kira desert kami of the day
 
overall, sistah recommend korang untuk try makan kat kedai nih, at least we try someting baru kan
 
dah setel semua acara makan-makan tak ingat berat badan nih, kitorang gerak menuju ke Ipoh untuk stay sana 1 night. Konon tak larat nak terus drive balik KL so lepak lu semalam kat Ipoh. Malangnya penangan SUKMA menyebabkan semua hotel kat Ipoh yillek sold out, jadinya kami tido hotel Valya di Meru, berdekatan Casuarina, Meru
 
hotel ni kategori boutique hotel so memang puas hati lah. berdekatan pulak dengan dataran tempat orang lepak memalam...meriah jadinya
 





 
 
nah kiss from Aqeil untuk korang semuaaa...
 
the next day, should be a trip way back to KL after check out, tapi nampaknya mommy masih mood nak jalan-jalan and penuh energy, jadinya aku offerka diri nak drive up to Cameron. Konon trip sekejap naik atas nak minum teh stoberi ngan makan stoberi choc...muahaha
 
dah frequently aku offer diri and successful untuk drive KL - Kedah, KL - Johor and this time naik ke Cameron via Tapah. Jalan nya penuh berliku liku and sekali sekala bus / lorry lalu kat selekoh rasa berderau darah haha tapi berbekalkan jiwa yang kental, yeah sampai jugak kita ke Cameron!
 

singgah minum teh stoberi di Bharat Tea Plantatation




 
next kita food hunting cari stoberi choc - tempat ni terjumpa accidentally jee...namanya "Sky Farm"




 
a worth to try - satu plate cost you RM 17, wayyy cheaper than Molten / Dip N Dip ngeeee
 
then, kitorang terus turun balik ke bawah and proceed back to KL..misi mee udang, teh stoberi & stoberi choc sudah tercapai.
 
End of 3 days holiday - how I wish I have more holidays than working days haha
 
Till then, motivate yourself to start working tomorow, I know I'm gonna have my Monday Blues as usual but this time, Tuesday Blues..
 
See you later...xoxo
 

Saturday, 15 September 2018

Birthday Celebration : Short Trip ke Melaka & Legoland, Johor Bharu

It's September - bulan yang banyaaak public holiday bersahut-sahutan gituu..it just like one holiday gone then another holiday comes in..memula ada la plan nak apply leave in between Awal Muharram + King's Birthday and sambung terus ke Malaysia Day..amik kau 10 hari dapat free freeee tapi apakan daya, kerja bertimbun jugak kat ofis and kalau plan oversea last minute (cewah macam hado-hadooo) mau harga mahal melantun-lantun..so berangan je lah bedah sambil tongkat dagu di meja ofis terkelip-kelip mata tenung Skyscanner ;(
 
Mengenangkan this coming 17th September ni birthday satu-satunya anak aku, me and hubby mula plan untuk celebrate his birthday and we both agreed to buy a Kid's Go Free Package from Legoland. Trip ni dirancang untuk dilaksanakan time 4 hari free cuti berganti-ganti tuh, so jadinya early besday celebration untuk Aqeil.

Aku dok nampak promotion ni dok lalu lalang di wall FB and terus macam tertarik nak layari website Legoland itself to find out more tentang package ni..lepas dah baca semua, wah memang quite a good deal! Let me tell you what's inclusive yaa untuk our selected package :
 
KID'S GO FREE PACKAGE
 
RM 1,800++
 
- 2D 1N stay at Legoland Hotel. Boleh pilih nak bilik biasa or premium type - bezanya cuma view aje. Since kami pilih Premium Pirate Room type, harga jadi mahal sikit lah around RM 1,800 
 Pstt..kalau nak room ada bathtub, boleh pilih Kingdom theme ya..
 
- Get 2 days Legoland Waterpark & Legoland Park entrance (for 2 adults + 1 child)
 
- Get Free Breakfast (1x) + Free Bufet Theme Dinner (1x) for 2 adults + 1 child
 
Perjalanan ke Johor Bharu tidak lah straight sampai ke sana dari KL(mommy is the driver okay). On the way from Selayang jalan memang smooth but then dah mula stuck in jammed bila nak dekat Port Dickson, so we opted to deviate the route into Pedas/ Liggi and guna jalan kampung untuk access terus ke Melaka. Why Melaka? hihi mak nak buat trip food hunting ternak lemak lah sayang oii

Our road trip for food hunting begin with :
 
1st pit-stop : Sabak Salai (tepi jalan)






banyak choices of lauk..not into masak lemak that much tapi ok lah sedap jugak


kat sini ada jugak jual jeli kelapa, tapai...


 
mak bahagia posing lepas makan - honest review rasa masak lemak daging salai yang aku cuba tu just biasa-biasa je..tapi since ada banyak variety of food so korang ada banyak choice untuk pilih..tepuk dada tanya selera lah yek
 
then, after 1st pit top, continue guna jalan kampung all the way through Kuala Linggi semua siap lalu jalan felcra penuh ladang kelapa sawit untuk sampai ke the next pit stop which is :
 
2nd pit stop : Klebang Coconut Shake
 

walaupun kena beratur, mak tetap gigih beratur demi coconut shake


 
aiseh...tgk gambo pun dah terbayang slurpp slurpp sedapnya coconut shake diaaa..
 
kitorang lepak sini kejap je then sambung ke depan for the next food hunting
 
3rd pit stop : Keria Haji Jalil Limbongan
 

 
Suprisingly the queue not that long - dalam 10 mins camtuh dah dapat keria 2 bungkus..tamak hoii beli sampai RM 10 dapat 17 ketoi kot..sekali makan beberapa ketoi then yang lain semut yg tolong makan kan...tu la kan..tamak sgt memang macam ni
 
ok then, let's move on bebeh...time ni incik hubby decide nak lepak dalam Mahkota Parade untuk cari baju sedondon so that weols pakai baju sama dalam Legoland gituuu..nasib ada Body Glove leh la fefiling couple merpati dua sejoli esokkk ;p
 
untuk dinner, kitorang decide nak makan ikan bakar dekat Ikan Bakar Parameswara..kira pelengkap acara food hunting for today lah
 
4th pit stop : Ikan Bakar Parameswara
 
sampai dah nak dekat senja, nasib la kami dapat tempat duduk cun hoii tepi laut
 

budak ni nampak ada jambatan kat atas paya bakau terus diajaknya aku menjelajah..


merenung jauh kau ya..terkenang buah hati ke?


teman suka-suki...tema gadooo...teman bebaii....teman shopping


ni lah port best kitorang..tepi laut angin sepoi bahasa beraromakan bau lumpur muahaha



haishh...semua sedap lah..ikan terubuk bakar tu walaupun kena kutil tulang halus tetap gigih meratah


abeh makan jom jenjalans ronda gerai-gerai tepi jalan

 
seterusnya perjalanan diteruskan menuju ke JB..asal tak stay semalam kat Melaka? maleh sebab kitorang plan nak terjah Legoland awal pagi esok
 
driving malam yang sangat mencabar especially malam lah banyak lori lori..aku pulak spesis silau malam, maka bertabahlah punya gigih tak pass baton bagi incik hubby drive
 
around 11pm kitorang safely arrived dekat Hotel 913, Taman Molek. Kisahnya hotel budget ni incik hubby yang booking konon konsep terjah time berhenti dekat RnR..booking hotel tak tanya pendapat iols tauuu..sekali bila aku tgk live depan mata..rasa nak tepuk dahi haha. sungguh bajet kauu...tak terjangkau dek akal mak
 

beg LV mak pun tak terkata apa-apa ;p


 
keesokannya, pose depan hotel bajet be like..amboii...macho sangat ya kau posing camtuh

 
 view di waktu sebelah pagi - dengan mood cepat la nak checkout nak pegi Legoland. Sebelah hotel ni ada pusat urut, you jangan ingat i nak bagi you pegi ya paaa...;p
 
to start a day, we were having our breakfast di Kopitiam Kluang dekat area hotel jugak
 


his breakfast being called " Sarapan Gembira"..you see dat smiley

 
mak test twilliy baru dekat beg..twilly ni beli mur mur ja haha
 
yeah..the next destination is Legoland bebeh!
 

untuk hotel guest, boleh proceed for basement parking. time ni dah ada penampakan ramainya umat manusia


eventhough check in only starts at 4pm, we can proceed first to the check in counter for registration and left our luggage there..nanti dia akan bagi card for luggage collection



comel nyaaa tiang ni dalam isi lego-lego





 
it's definitely LEGO everywhere..memang anak korang termasuk anak aku boleh mabuk LEGO dalam nih..dekat lobby ja boleh ralit main LEGO while parents do the check in.memang riuh rendah la lobby ngan suara budak-budak
 
dah dapat details reservation semua..moh ler kita gi main dalam Legoland park dulu..lambat lagi oii 4pm nak check in
 
LEGOLAND PARK
 
 
sebelum masuk meh bergambar satu round
 


cuaca baik..so mana nak start dulu nih?


Build & Test - tempat ni korang boleh reka bentuk kereta korang guna lego ang test drive dengan track yang disediakan..aqeil suka betul tempat ni, kitorang spent dalam sejam gak ler



mama jadi tukang amik gambar dah dua orang ni sibuk buat kereta


dont judge book by its cover...jangan ingat mama tak tau buat kereta lego jugak yaa

 
tempat ni macam boleh main padamkan api kebakaran and pump kenderaan bomba / polis siapa yang paling cepat sampai selepas padamkan api


Aqeil pump gigih ngan papa...mama dah sengal betis so lepak tepi haha



mula-mula ingat game ni dia macam auto naik atas and turun bawah..sekali kau kena guna kekuatan tangan manually tarik tali untuk bagi naik atas and turun bawah muahaha..memang aku naik sorang tak naik la aku ke atas..dok tang tu jugak la


Ninjago ride - best sebab ada Virtual Reality


queue panjang gila..malas aku nak beratur, bila check Aqeil pun tak lepas nak main ni sebab tak cukup ketinggian




Wave Racer - nasibla mak naik sorang dah aqeil nak naik ngan papa nya



kingdom area..dekat sini ada dragon roller coaster yang bessttt..punyala aku melalak menjerit sampai nak terkeluar anak tekak..takot oiiii...anak Cina depan tu siap pusing belakang tengok aku..dia ingat aku ni gila sekejap apa haha

" Mama ni jangan jerit-jeritlah, bukan ada apa pun. Aqeil tak takut pun"

*pura-pura tak dengar mata pandang atas*




mama sejuk hati sangat tengok senyum lebar sampai ke telingaaa..hihi


show yang bagi aku biasa-biasa ja..kurang physical effect..setakat effect rembesan air ajee


 draw my face - make it look like Beyonce okay?



 
LEGO train ride...
 

naik mainan pusing-pusing nih..maaflah mak tak terer nama game haha


tau tak main sauk itik ni je pun RM 30..hoiii berasap hati tengok depa ni

 
ni pun sama..nak jugak main baling ball nih sebab hadiah pisang besar gajah tuh. mau jenuh nak mengangkut tuh kalau tetiba menang
 
dah abeh lenguh longlai kaki semua, kitorang menuju ke cafe berdekatan untuk makan, main sampai lupa nak lunch ;p
 

 
harga agak pricey lah kalau makan kat dalam. Kalau rajin, bolehla keluar ke Medini Mall sebelah Legoland Hotel untuk makan KFC kaa..Burger King kaa..Absolute Thai pun ada tauuu
 
thena sambung last past - round kawasan miniature creature
 





 
dah nak dekat pukul 5ptg memang dah lemau lah..lipstick ke mana..tudung senget rambut nak terkeluar semua ada lah haha..jalan pun dah pakej nak seret kaki sebab betis dah kebas
 
jomla kita check in..jom2
 
sampai je lobby, proceed to Concierge untuk collect room card then bawak card for luggage collection. aku kan ala-ala datin, so request dia hantar beg ke bilik ahakss
 

our Pirate theme room...





double decker bed siap boleh tarik lagi tilam kat bawah..ada anak ramai syiokkk ni



peti rahsia bukan sebarang peti


atas safety box ni ada free sample from Drypers


too cute toilettries...siap ada dental kit for kids as well


see that spider?




ni la gunanya peti rahsia tu..simpan harta karun..gigih depa solve kan puzzle untuk dapatkan code

 
tadaaa..free Lego mini set and voucher
 
since package ni ada free bufet theme dinner, so pukul 6 lebih dah ready nak terjah Bricks Restaurant
 


masa sampai ni tak ramai orang lagi


ada macam-macam makanan...untuk macam ala-ala sushi nyer area, ada sashimi..salad salmon..prawn..tiram...ikan kod lah..depan dia ada selonggok air vitagen pelbagai perisa, buah-buahan..


ni kawasan kegemaran iols sebab ada banyak kek cute2..


untuk penggemar salad


roasted lamb kalau tak salah..sedaaaapppp


outdoor section - ada bihun sup, mee wantan, yong tau fu sup, laksa and etc


outdoor jugak - grill section. ada satar, udang grilled..sate ayam and daging dengan kuah sate sedap nak mam!


intro mula-mula..amik serba sikit..lepas tuh dah lupa diri sampai sengkak perut melahap


bukan acara makan-makan saja tau, diorang ada organize activity untuk kids jugak - like this night kids can learn how to make a pizza..









ready to bake!!


after 15 mins - ready to serve


pandai Aqeil masak pizza...

time nak makan pizza adalah jugak persembahan buat belon kreatif yang datang ke setiap meja


overall mak kasi 5 bintang untuk semua aktiviti time bufet dinner and also the food itself..sangat sedap and berbaloi-baloi!

and after dinner, ada lagi ya aktiviti di lobby hotel - iaitu acara drama play and also aktiviti with parents and kids


you can sit here all together with pyjamas...




selepas drama play, aktiviti dance with parents...lagu Meghan Trainor tak menahan..haha..lupa diri mak nak berjoget sama..






abeh je event cepat-cepat jadi orang 1st isi feedback form online - sebab dia kata ada hadiah


it's again a voucher..tapi voucher Legoland ni banyak yang untuk selected items and selected area

setel semua acara, balik bilik ja semua kepenatan tak sedar terus tertido. Aqeil paling eksaited today sebab banyak aktiviti dia boleh buat..nampak muka kepenatan tapi enjoy

keesokannya kitorang make use of the ticket for waterpark entrance pulak..tapi takde gambor lah ye sayang-sayang sebab phone semua simpan locker..kalau tak leh mak tayang swimming suit muahaha
mak siap dapat naik tube turun slide mcm dekat Sunway Lagoon..ala-ala vuvuzela tuh

dah petang sikit baru start nak gerak balik menuju KL...tu pun sempat lagi menyimpang masuk Pagoh sebab incik hubby guna google maps jumpa kedai ikan bakar sedap..kedai dia biasa je tepi jalan and sedap jugak la rasa..nasib keluar exit Pagoh dalam 10mins dah sampai kedainya..

kitorang selamat sampai KL around 12am..letih gilaaa tapi mengenangkan anak gembira jadinya semua letih tuh terubat jugakk...

sekian cerita short trip kitorang sempena 4 hari free holiday...entry ni banyak gambar mohon jangan muntah naa..;p

jumpa lagiiii xoxo