Pages

Saturday 8 November 2014

Meh Main Masak2 - Vietnamese Spring Rolls

Salam korang...sihat??me alhamdulillah sihat wiv family..petang tadi mood rajin tetiba nak try buat Vietnamese Spring Rolls..aterr penah dengar ke idok sebelum nih?hehe..aku tau pun sebab baca dari blog2 orang..tengokk terliur sedap tul..tak susah pun nak buat..easy peasy jer..1/2 hour setel!!

* mood terhasil setelah balik dari jumpa Dr Shahdan kt PCMC..dier cakap kolesterol aku 6.4..tinggi dowh..terus seram & rasa nak vegetarian selamanyer..takooott
 
jom2 meh iolss ajar cmne nak buat..bukan calang2 nih spring roll mai dr Vietnam...
 
Bahan2
- sepaket crab stick
- sepaket salad
- sedikit udang
-sebiji timun
- sebiji sengkuang
- sebiji carrot
- sepaket Vietnamese Rice Roll (iolss beli kat Tesco jer..tak perlu amik tic flight terbang gi Vietnam semata nak dapatkan kulit nyer yerr ;p)


nih la Vietnamese Rice Paper..


ni bahan2 yang diperlukan


ni campuran hirisan sengkuang, carrot and timun..rebus dulu yer carrot tuh (sambil gaul tambah ler garam sikit..gula sikit..lada sulah sikit)..psst..abaikan hirisan sebesar2 gajah tuh..bak kata lakiku..langsung takdak seni haluss..;p


ni udang ngan crab stick yang da direbus


salad organic..

cara balutan..korang kena rendam dulu rice paper dalam air suam..then letak atas pinggan rata..letak sumer isi..then balutlah macam buat popia

hasilnyer...

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
 taraaaa
-
-
kelihatan sungguh vegetarian dan dimakan mentah gitu sajer..cicah sos thai baru ada umpphh..I cicah sos cili maggi jer..


nyummeh versi vegi..haha


and here is my cheerleader..

sebab pe? aku tengah sibuk menggulung..mulut dier dok cakap.."mama..nak atan..nak atan"..macam jampi aku dengar so harusla aku cepatkan proses penggulungan..haha


I love you bebehh...korang jangan ingat dier makan sumer tuh..dier korek amik carrot ngan sengkuang jer..very the vegi sangat!!


No comments:

Post a Comment